Kaszuby zdają się być nadzwyczajnym miejscem na mapie Polski. Region od dekad kultywuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno apektów kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z legalnie uznawanych przez prawo językim mniejszości narodowej.
Zamieszkujący północną część Polski mieszkańcy Kaszub mogą się także szczycić swoją własną kuchnią. Kościerzyna – stolica Kaszub to w przeciwieństwie do wielu miast nie tylko pizza i burgery. Kuchnia regionalna w Kościerzynie, której można tu spróbować, zalicza się do tych, obok których nie da się przejść niezwróciwszy na nią uwagi.
Kuchnia kaszubska – na jakich składnikach bazuje?
Jak znaczna część kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska mocno złączona jest z rytmem życia obywateli. Znaczy to, że wpływ mają na nią sezony oraz owoce, które wypuści ziemia.
Od dekad mieszkańcy Kaszub trudnili się rolnictwem i rybołówstwem. Dzięki temu naczelne specjały w tej kuchni bazują na rybach, drobiu i świeżych warzywach.
Kościerzyna i okolice to również dosyć mocno zalesione terytoria. Powoduje to, że popularne są tu też dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalna ludność z pokolenia na pokolenie przekazują sobie przepisy na temat zdobywania, gromadzenia i co najważniejsze przygotowywania miejscowych darów ziemi.
Odpowiednio wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zagwarantuje nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w wielu miejscach można tu spotkać w menu potrawy takiej jak pizza i burgery. Będąc tu warto jednak postawić na na tradycyjną kuchnię.
Z jakich potraw słyną Kaszuby?
Wizyta w tym regionie to konieczne odwiedziny w jednym z licznych tutejszych borów. Jest tu ich ogrom. Szum drzew daje ukojenie, uroku dodają im występujące co jakiś czas jeziorka. Są to idealne okolice na zżycie się z naturą i naładowanie baterii.
Będąc tu warto choć częściowo zanurzyć się z tutejszą kulturą i tradycją. Bogate wzornictwo, śpiewny język i przyciągające wzrok stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji.
Wizyta w innym mieście to świeta okazja do spróbowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co któraś restauracja oferuje miejscowe frykasy.
Szczególnie popularne dania, które oferuje kuchnia kaszubska to robione domowymi metodami wędliny czy przetwory rybne. Szukając informacji na ten temat, wielu ekspertów poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna także cieszy się tu popularnością – jest gęsta i intensywna w smaku.
Poza tym lokalni mieszkańcy oferują różnego rodzaju wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery z lokalnymi składnikami. Pizza z darami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze podają z grzybami z kaszubskich lasów.
Gdy na mapie naszej wyprawy znajduje się Kościerzyna i okolice warto wcześniej zrobić rekonesans. Przeważnie przeczesując bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć perełki.
Jeśli chcemy rzeczywiście poznać tą kulturę dobrym pomysłem są gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najgłębiej zapuściły swe korzenie.